Булінг-(від англ. bully -  задирака, грубіян, хуліган, "to bully" - задиратися, знущатися) - тривалий процес свідомого, жорстокого ставлення, агресивної поведінки, щоб заподіяти шкоду, викликати страх, тривогу.

        Булінг може проявлятись у вигляді психологічного тиску (образи, приниження, погрози, ігнорування тощо) та фізичних знущань (удари, поштовхи, принизливий фізичний контакт, побиття та інше). Нерідко фізичний і психологічний тиск об’єднуються.
        Від булінгу страждають і агресори, і жертви. Всі вони переживають емоційні проблеми, не вміють будувати стосунки з людьми, мають проблеми психоемоційного розвитку. Вони потребуватимуть підтримки дорослих, які б допомогли їм розвинути здорові відношення з людьми не лише у школі, але й протягом усього їх подальшого життя.
         Будь-який школяр несподівано для себе може опинитися у ситуації, коли його ображають, висміюють. Або навпаки, може сам приєднатися до тих, хто знущається над іншою дитиною.
       У Загорбській загальноосвітній школі І ступеня розроблено План заходів щодо запобігання та протидії булінгу.


Третього квітня завідувач школи провела тренінгове заняття зі здобувачами освіти 1-3 класів

 «Як не стати учасником булінгу».


Вправа «Справжній друг».

         Підніміть руку ті, у кого є друзі. А тепер по черзі назвіть себе, ім’я свого друга і те, що ви любите робити разом.
Підсумок: «Отже, друзі – це дуже важливі люди у вашому житті, з якими ви маєте спільні інтереси і захоплення».
Уміння обирати хороших, надійних друзів дуже важливе. А чи знаєте ви, яким має бути справжній друг? Давайте про це поговоримо.
Перегляд відео «Скажи булінгу «ні».
Як ви вважаєте, що таке спілкування? (відповіді учнів)
Спілкування – це обмін думками, враженнями. Спілкування може відбуватися не лише між тими, хто бачить одне одного, а й по телефону, за допомогою пошти, через Інтернет тощо.
Нерідко буває, що хтось недочув чи неправильно зрозумів іншого. Через це можуть виникати непорозуміння, які призводять до неприємностей.
На жаль, діти не завжди вміють мирно розв’язувати свої проблеми. Тому в школі трапляються сварки, бійки, обзивання, знущання над слабшими. Буває не приймають у гру чи виганяють з неї. Усе це прояви агресії і насилля, які ще називають булінгом. А вимагання грошей, чужої власності є найнебезпечнішими випадками булінгу, за які винуватці та їхні батьки відповідають за законом.
Давайте переглянемо відео. Як не стати учасником булінгу.(відео)
1.     Які можна зробити висновки?
2.     Що допомагає порозумінню між однолітками?
3.     Як же діяти тому, кого ображають? Як ви вважаєте? (відповіді учнів)

Підсумок: «Щоб вистояти у нелегкій ситуації, краще не сприймати образи близько до серця, спробувати знайти однодумців. Найчастіше через деякий час образи припиняються. Але все одно потрібно звернутися по допомогу до батьків, учителів. Якщо хтось з однокласників відволікає вас на уроці, тактовно скажіть йому, що вам необхідно вчитися. Якщо ж це не допомагає, попросіть вчителя про допомогу.

Психологічна вправа
     Станьте в коло, покладіть руки одне на одного і тричі скажіть «Один за всіх і всі за одного».



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу